Carina Johnsen

Slankeoperasjon?

  • Skrevet: 22.05.2014 - Klokken: 12:03

Jeg har tenkt på slankeoperasjon nå i snart 3 år, altså fra jeg var 17 år gammel. Rett og slett fordi jeg ikke klarer helt på egen hånd å ta av meg 60 kilo. Jeg føler det på meg at gastric sleeve kan være den rette løsningen for meg. Jeg ønsker meg et liv der jeg kan være det 100% fulle meg og ikke gjemt bak fett og store klær. Jeg føler jeg har mer å by på meg selv, enn å bare være hjemme for å unngå sosialitet. Det virker som om det er så mye jeg går glipp av. Ikke tør jeg snakke med mennesker, gå ut på stranden, gå i butikker der dem selger klær eller mat. Alt føles feil, og jeg er sikkert ikke alene om det. 

Jeg drømmer om å være normal. Ikke bare det å være slank, men normal mentalt. Å kunne snakke med mennesker og gjøre normale ting. Jeg virker jo helt sosialt forstyrret. 

Men så tilbake til operasjonen. Jeg har enda ikke "meld meg på" eller gjort noe som helst enda. Jeg må først skaffe meg en legetime og snakke med fastlegen om det. Det er den skumleste delen hittil. Jeg som har sosial angst har det ikke så lett med å klare å formidle hva jeg vil og ønsker. Jeg har mer vært den personen som må finne seg i alt. Tror det har noe med fortiden min å gjøre, men det skal jeg ikke gå inn på her og nå. Jeg er redd legen skal prøve å få meg bort i fra tankene om operasjon og få meg til å lene meg på trening og rett kosthold. Det er jeg jo inne på allerede! Jeg spiser rett, kun 1000 - 1500 kcal om dagen. Drikker kun vann og tar meg gåturer med bikkja. Det er også mye husarbeid når jeg har en mann, barn, hund og to katter. Jeg vet jeg skulle vært enda mer aktiv. Kanskje trent flere ganger i uka på treningsenter, men det koster jo penger det også! Og heller vet jeg ikke hvordan man trener rett. Jeg kan bare glemme personlig trener med de prisene som er nå. Jeg har ikke råd til slikt, så jeg håper på å få hjelp fra kommunen eller staten om å få gjort noe med meg. 

Jeg har nå gått et halvt år på kurs hos Senter for sykelig overvekt (SSO) i Tønsberg. Der lærte jeg litt om kosthold, motivasjon og fikk litt trening sammen med andre deltakere med fysioterapeut. Men etter et halv år har jeg ikke sett noen forskjell. De andre på kurset har fått synlige resultater. Det er noe jeg må gjøre galt, ellers så vil bare ikke kroppen min samarbeide. Siste samtalen min med legen der anbefalte hun meg å ta kontakt med kommunen for frisklivs "grønn resept"? Som jeg har forstått det er det å gå flere turer. Skal jeg gå rundt på turer resten av livet for å gå ned i vekt om kanskje ikke er garantert engang? Jeg føler ikke det er nok. Med en gastric sleeve tror jeg det kan være en god start på å endre det mentale. I tillegg til å gå turer tror jeg det skal være nok! 

Gastric sleeve operasjonen virker fordi:

1. Den begrenser matinntaket. Magesekken forminskes slik at den kun har plass til små mengder mat av gangen. Inntak av for store mengder mat for fort vil medføre ubehag og i verste fall brekninger og oppkast.

2. Når den forminskede magesekken fylles, skapes det trykk som gir metthetsfølelse.

3. Operasjonen gir en hormonell effekt noe som gjør at den sultfølelsen minsker.

Det kan være aktuelt å gjøre gastric sleeve på pasienter med lavere BMI der man ønsker et mindre drastisk inngrep eller hos personer som har hatt tilstander eller utført inngrep i buken som gjør at en gastric bypass operasjon uegnet. Operasjonen er noe enklere å utføre enn gastric bypass. Ved BMI over 40 er metoden vanligvis ikke god nok. For denne pasientgruppen er ofte gastric bypassoperasjon en bedre metode for et varig resultat.

Ved en gastric sleeve operasjon fjernes 85 % av magesekken ved hjelp av kikkhullskirurgi slik at den resterende magesekken får form som et rør eller et erme ? derav navnet ?sleeve?. Delen av magen som fjernes, tas ut av bukhulen. Den tynne erme-formede magen som er igjen stiftes sammen med avanserte kirurgiske instrumenter. En forminsket magesekk gjør at pasienten får en tidlig og relativt vedvarende metthetsfølelse. Gastric sleeve er en relativt ny metode, og på Aleris har vi operert pasienter med gastric sleeve siden 2010. Ved denne slankeoperasjonen kan man tape ca. 50-80 % av overvekten (Vekt over BMI 25) i løpet av 1 år. Metoden er ikke reversibel, men regnes som mer skånsom enn gastric bypass. Det er fordi man ikke kobler om tarmene og pasienten vil derfor ha en normal tarmfunksjon for opptak av næringsstoffer. Derfor bruker de sleeveopererte mindre kosttilskudd og mange tar kun vitamin B12 og en multivitamin daglig. Etter en slankeoperasjon spiser de som er operert med gastric sleeve og gastric bypass etter de samme kostrådene, men de sleeveopererte er ikke like følsomme for fett og sukker.

De fleste pasienter får et godt resultat etter 1-2 år, men resultatene er noe mer usikre på lang sikt (over 5 år). Magevolumet vil på sikt kunne øke noe og det er sannsynlig at man kan gå noe opp i vekt igjen. Derfor er oppfølging og endret livsstil viktig for et varig resultat. Studier har vist at gastric sleeve operasjon bidrar til økt livskvalitet. Hos de fleste vil i tillegg problemer med fedmerelaterte følgesykdommer reduseres eller forsvinne 1-2 år etter operasjon.

Kilde: http://overvekt.net/slankeoperasjon/gastric-sleeve/

Skriv en ny kommentar

Blogg.no reklame

Bla i bloggen

Bloggdesign

hits